Predpis bol zrušený predpisom 313/2009 Z. z.
232/2005 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 15.11.2008 do 31.08.2009
232
VYHLÁŠKA
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky
z 13. mája 2005
o vinohradníckej oblasti Tokaj
Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky podľa § 38 ods. 11 zákona č. 182/2005 Z. z. o vinohradníctve a vinárstve ustanovuje:
§1 Osvedčovanie pôvodu hrozna
Pestovatelia viniča vo vinohradníckej oblasti Tokaj prihlasujú hrozno vypestované na tokajských honoch prihláškou, ktorej vzor je uvedený v prílohe č. 1.
§2 Výroba tokajských výberov a esencií
(1)
Cibéby sa zo strapcov vyberajú ručne priamo pri zbere alebo následne pred spracovaním. Cibéby vyberané priamo pri zbere sa skladujú v osobitnej nádobe, počas skladovania je povolené slabé sírenie, chladenie alebo skladovanie s využitím ochranného plynu.
(2)
Podľa množstva pridaných cibéb (putne) na 136 l (goncský sud) muštu alebo vína sa označujú jednotlivé druhy tokajských výberov. Uvedené množstvá v starých mierach slúžia na vyjadrenie množstva pridaných cibéb do výrobku. V praxi možno využiť prepočet v kg na 100 l muštu alebo vína, ktorý je uvedený v prílohe č. 2.
(3)
Pri výrobe tokajských výberov a tokajskej esencie sa zaliate cibéby máčajú 12 až 24 hodín za občasného premiešania. Po získaní samotoku sa cibéby vylisujú. Lisovanie cibéb je operácia vyžadujúca špecifický postup, ktorý spočíva vo zvlášť pomalom a šetrnom lisovaní.
(4)
Usadzovanie muštu po získaní samotokov je voliteľný postup v závislosti od druhu výrobku a zariadení výrobcu.
(5)
Kvasenie samotokov je možné spontánnym spôsobom alebo pridaním ušľachtilých kultúr kvasiniek a prídavných látok, ako aj reguláciou teploty s cieľom dosiahnuť optimálne podmienky na kvasný proces.
§3 Požiadavky na zmyslové vlastnosti, fyzikálne vlastnosti a chemické vlastnosti tokajských vín
(1)
Požiadavky na zmyslové vlastnosti pre jednotlivé tokajské vína sú uvedené v prílohe č. 3.
(2)
Požiadavky na fyzikálne vlastnosti a chemické vlastnosti tokajských vín sú uvedené v prílohe č. 4.
§4 Špeciálna fľaša
(1)
Špeciálna fľaša je sklená fľaša, bezfarebná, valcovitého tvaru s dlhým hrdlom, pomer základne a výšky fľaše je približne 1 : 3,6 a pomer valcovitej časti fľaše a úplnej výšky je približne 1 : 2,7; používa sa výhradne na fľaškovanie tokajských vín.
(2)
Na fľaši možno umiestniť odtlačok pečiatky, ktorá obsahuje názov Tokaj alebo Tokajské, názov značky, emblém podniku alebo iné informácie. Obsah fľaše je 0,5 l alebo 0,375 l, 0,25 l, 0,1 l alebo v prípade predaja mimo členských štátov Európskej únie aj 0,1875 l.
§5 Postup pri ohlasovní a povoľovaní vývozu a dovozu tokajských vín
(1)
Vývoz vína v nenafľašovanom stave z vinohradníckej oblasti Tokaj je možný len po nahlásení Tokajskej správnej komisii. V hlásení musí byť uvedené, na aký účel sa vývoz uskutoční.
(2)
Vývoz vína je potrebné nahlásiť najneskôr tri dni pred uskutočnením vývozu na tlačive, ktorého vzor je uvedený v prílohe č. 5.
(3)
Žiadosť o povolenie dovozu hrozna, muštu alebo vína v nenafľašovanom stave do vinohradníckej oblasti Tokaj dovozca zašle Tokajskej správnej komisii.
(4)
Žiadosť o dovoz hrozna a muštu sa zasiela do 31. júla kalendárneho roka. Vzory žiadostí o povolenie dovozu hrozna, muštu a vína sú uvedené v prílohách č. 6 až 8.
§6 Zaradenie tokajských honov
Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky zaradí všetky tokajské hony evidované vo vinohradníckom registri do akostných kategórií na základe kritérií hodnotenia tokajských vinohradníckych honov uvedených v prílohe č. 9.
§6a Prechodné ustanovenie
Fľaše určené na fľaškovanie tokajských vín do 15. novembra 2008 možno používať na fľaškovanie do 31. decembra 2009.
§7 Zrušovacie ustanovenie
Zrušuje sa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 145/1998 Z. z. o požiadavkách na spôsob zberu hrozna tokajských odrôd, na postup výroby tokajských vín a na ich zloženie v znení vyhlášky č. 41/2003 Z. z. a vyhlášky č. 468/2004 Z. z.
§8 Účinnosť
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 15. júna 2005.
Zsolt Simon v. r.
Príloha č. 1 k vyhláške č. 232/2005 Z. z.
VZOR
PRIHLÁŠKA HROZNA Z VINOHRADNÍCKEJ OBLASTI TOKAJ NA OSVEDČENIE
Prevziať prílohu "Vzor 01" vo formáte PDF
PRIHLÁŠKA HROZNA Z VINOHRADNÍCKEJ OBLASTI TOKAJ NA OSVEDČENIE
Prevziať prílohu "Vzor 01" vo formáte PDF
Príloha č. 2 k vyhláške č. 232/2005 Z. z.
Prepočet cibéb na 100 l vína
Označenie výrobku | Množstvo cibéb v kg | Množstvo muštu alebo vína použitého na máčanie |
3-putňový výber | 60 | 100 |
4-putňový výber | 80 | 100 |
5-putňový výber | 100 | 100 |
6-putňový výber | 120 | 100 |
tokajská esencia | nad 120 | 100 |
Príloha č. 3 k vyhláške č. 232/2005 Z. z.
Požiadavky na zmyslové vlastnosti tokajských vín
Druh tokajského vína | Čistota | Farba | Vôňa | Chuť |
Tokajský Furmint Tokajská Lipovina Tokajský Muškát žltý | číre | zlatožltá s miernym odtieňom jantárovej farby | výrazná, tokajského charakteru | výrazná, tokajského charakteru príslušnej odrody |
Tokajské samorodné | číre | bledožltá až zlatožltás hnedastým odtieňom, možné sú aj slabšie odtiene | výrazná, charakteristická pre tokajské vína | výrazná, charakteristická pre tokajské vína |
Tokajský výber trojputňový až šesťputňový | číre | žltá až hlboko jantárovožltá | výrazná, charakteristická pre tokajské vína | výrazná, charakteristická pre tokajské vína |
Tokajský mášláš | číre | bledožltá až jantárovožltá | výrazná, charakteristická pre tokajské vína | výrazná, charakteristická pre tokajské vína |
Tokajský fordítáš | číre | bledožltá až zlatožltá | výrazná, charakteristická pre tokajské vína | výrazná, charakteristická pre tokajské vína |
Tokajská výberová esencia | číre | žltá až hlboko jantárovožltá | výrazná, charakteristická pre tokajské vína | výrazná, charakteristická pre tokajské vína |
Tokajská esencia | číre | žltá až sýta jantárovožltá | výrazná, charakteristická pre tokajské vína | výrazná, charakteristická pre tokajské vína |
Príloha č. 4 k vyhláške č. 232/2005 Z. z.
Požiadavky na fyzikálne vlastnosti a chemické vlastnosti tokajských vín
Druh tokajského vína | Obsah alkoholu (obj. %) najmenej | Obsah prírodného cukru (g/l) | Bezcukorný extrakt (g/l) najmenej | Obsah titrovateľných kyselín (g/l) najmenej | Prchavé kyseliny (g/l) najviac | Celkový obsah SO2 (mg/l) najviac | Obsah voľného SO2 (mg/l) najviac |
Tokajské samorodné suché | 12 | do 10 | 23 | 5,5 | 1,4 | 400 | 60 |
Tokajské samorodné sladké | 12 | nad 10 | 23 | 5,5 | 1,4 | 400 | 60 |
Tokajský výber trojputňový až šesťputňový | 9 | trojputňový nad 60 štvorputňový nad 90 päťputňový nad 120 šesťputňový nad 150 | trojputňový 25 štvorputňový 30 päťputňový 35 šesťputňový 40 | 6 | 2,1 | 400 | 60 |
Tokajský mášláš suchý | 9 | do 10 | 23 | 6 | 1,6 | 400 | 60 |
Tokajský mášláš sladký | 9 | nad 10 | 23 | 6 | 1,6 | 400 | 60 |
Tokajský fordítáš suchý | 9 | do 10 | 23 | 6 | 1,6 | 400 | 60 |
Tokajský fordítáš sladký | 9 | nad 10 | 23 | 6 | 1,6 | 400 | 60 |
Tokajská výberová esencia | 6 | nad 180 | 45 | 6 | 2,1 | 400 | 60 |
Tokajská esencia | 1,2-8,0 | nad 450 | 50 | 8 | 2,1 | 400 | 60 |
Druh tokajského vína | Obsah kyseliny sorbovej (mg/l) najviac | Obsah sodíka (mg/l) najviac | Obsah železa (mg/l) najviac | Obsah olova (mg/l) najviac | Obsah medi (mg/l) najviac | Obsah zinku (mg/l) najviac | Obsah síranov (g/l) | Obsah chloridov (mg/l) | Obsah kyanovodíka (mg/l) najviac | Obsah metylalkoholu (mg/l) najviac |
Tokajské samorodné suché | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 2 | 100 | 0,1 | 150 |
Tokajské samorodné sladké | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 2 | 100 | 0,1 | 150 |
Tokajský výber trojputňový až šesťputňový | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 2 | 100 | 0,1 | 150 |
Tokajský mášláš suchý | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 1,5 | 100 | 0,1 | 150 |
Tokajský mášláš sladký | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 1,5 | 100 | 0,1 | 150 |
Tokajský fordítáš suchý | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 1,5 | 100 | 0,1 | 150 |
Tokajský fordítáš sladký | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 1,5 | 100 | 0,1 | 150 |
Tokajská výberová esencia | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 1,5 | 100 | 0,1 | 150 |
Tokajská esencia | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 1,5 | 100 | 0,1 | 150 |
Príloha č. 5 k vyhláške č. 232/2005 Z. z.
Príloha č. 6 k vyhláške č. 232/2005 Z. z.
VZOR
Žiadosť o povolenie dovozu hrozna do vinohradníckej oblasti Tokaj
Prevziať prílohu "Vzor 06" vo formáte PDF
Žiadosť o povolenie dovozu hrozna do vinohradníckej oblasti Tokaj
Prevziať prílohu "Vzor 06" vo formáte PDF
Príloha č. 7 k vyhláške č. 232/2005 Z. z.
VZOR
Žiadosť o povolenie dovozu muštu do vinohradníckej oblasti Tokaj
Prevziať prílohu "Vzor 07" vo formáte PDF
Žiadosť o povolenie dovozu muštu do vinohradníckej oblasti Tokaj
Prevziať prílohu "Vzor 07" vo formáte PDF
Príloha č. 8 k vyhláške č. 232/2005 Z. z.
VZOR
Žiadosť o povolenie dovozu vína do vinohradníckej oblasti Tokaj
Prevziať prílohu "Vzor 08" vo formáte PDF
Žiadosť o povolenie dovozu vína do vinohradníckej oblasti Tokaj
Prevziať prílohu "Vzor 08" vo formáte PDF
Príloha č. 9 k vyhláške č. 232/2005 Z. z.
Kritériá hodnotenia tokajských vinohradníckych honov
(100-bodový hodnotiaci systém)
(100-bodový hodnotiaci systém)
Hlavné činitele | Činiteľ | Označenie | Počet bodov | |
Pôda | Geologický podklad | Ryolitné a andezitové tufy | 30 | |
Piesočnaté bridlice | 15 | |||
Svahové a aluviálne oglejené hliny | 5 | |||
Obsah skeletu | > 20 % | 10 | ||
1-20 % | 5 | |||
bez skeletu | 0 | |||
Pôdny druh | HP, PH, H | 10 | ||
P, IH, I | 5 | |||
Terénne činitele | Relat. nadmorská | > 50 m | 5 | |
výška (prevýšenie) | < 50 m | 0 | ||
Svahovitosť | >10 % | 10 | ||
5-10 % | 5 | |||
< 5 % | 0 | |||
Expozícia | J, JV, JZ | 15 | ||
ZJZ, VJV | 10 | |||
Z, v | 5 | |||
S, SV, SZ | 0 | |||
Energetická bilancia (KJ/cm2 /vegetácia) | > 220 | 20 | ||
219 | 19 | |||
218 | 18 | |||
201 | 1 | |||
200 | 0 | |||
Počet bodov celkom |
Vysvetlivky: Pôdny druh: P – piesočnatá
HP – hlinitopiesočnatá
PH – piesočnatohlinitá
H – hlinitá
IH – ílovitohlinitá
I – ílovitá
Zaradenie honov do akostných kategórií
Počet bodov | Kategória | Označenie |
85 - 100 | I. A | Výborné podmienky |
76 - 84 | I. B | Dobré podmienky |
61 - 75 | II. | Vyhovujúce podmienky |
40 - 60 | III. | Nevyhovujúce podmienky |