36/1997 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.1998 do 31.01.2001
36
VYHLÁŠKA
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky
z 12. decembra 1996
o ohlasovaní výroby potravín, tabakových výrobkov a kozmetických prostriedkov a o podmienkach ich uvádzania do obehu
Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo“) po dohode s Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo zdravotníctva“) a Úradom pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky podľa § 6 ods. 4 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách ustanovuje:
§1 Predmet úpravy
(1)
Táto vyhláška upravuje podmienky ohlasovania výroby potravín a podmienky uvádzania nových potravín, potravín na osobitné výživové účely a ďalších potravín do obehu,1) ako aj podrobnosti o požadovanej dokumentácii.
(2)
Táto vyhláška sa vzťahuje aj na tabakové výrobky a kozmetické prostriedky, ak nie je ďalej ustanovené inak.
(3)
Táto vyhláška sa nevzťahuje na potraviny vyrobené v rámci vyučovania v stredných odborných učilištiach.
§2 Podmienky ohlasovania výroby potravín, tabakových výrobkov a kozmetických prostriedkov a činností súvisiacich s ich uvádzaním do obehu
(1)
Výrobca potravín, tabakových výrobkov a kozmetických prostriedkov a ten, kto ich uvádza do obehu (ďalej len „podnikateľ“), ohlasujú túto činnosť orgánu potravinového dozoru príslušnému podľa § 3.
(2)
Podnikateľ v ohlásení, ktoré sa podáva na tlačive uvedenom v prílohe č. 1, uvádza
a)
obchodné meno a sídlo výrobcu, adresu prevádzkarne, ktorou sa na účely tejto vyhlášky rozumie každý priestor, v ktorom sa bezprostredne uskutočňuje výroba potravín, tabakových výrobkov a kozmetických prostriedkov a manipulácia s nimi a v ktorom sa uvádzajú do obehu,
b)
druh vykonávanej činnosti s uvedením skupín výrobkov alebo tovarov, ktoré sú predmetom jeho činnosti,
c)
dátum začatia výroby potravín, tabakových výrobkov a kozmetických prostriedkov a deň ich uvedenia do obehu.
(3)
Podnikateľ k ohláseniu priloží
a)
posudok príslušného orgánu na ochranu zdravia a osvedčenie príslušného orgánu veterinárnej správy súvisiace s podmienkami uvedenia prevádzkarne do prevádzky podľa osobitných predpisov,2)
b)
vnútorný predpis o systéme overovania zdravotnej neškodnosti a kvality počas výrobného procesu a pri uvádzaní do obehu,3)
c)
predpis o hygienickom režime výroby a obehu.4)
(4)
Správca tržnice alebo trhoviska v oznámení uvedie sídlo podnikateľa a predloží platný trhový poriadok miestne príslušnému orgánu potravinového dozoru.
(5)
Ohlasovanie sa netýka fyzických osôb, ktoré predávajú výrobky rastlinného a živočíšneho pôvodu z vlastnej drobnej pestovateľskej a chovateľskej činnosti.
§3 Ohlasovanie činnosti
(1)
Údaje podľa § 2 ods. 2 a 3 sa ohlasujú
a)
ministerstvu zdravotníctva, ak podnikateľ
1.
vyrába potraviny určené na osobitné výživové účely5) a detskú a dojčenskú výživu,
2.
vyrába alebo uvádza do obehu kozmetické prostriedky,
b)
1.
poskytuje vo svojich zariadeniach služby spoločného stravovania,8)
2.
vyrába alebo uvádza do obehu lahôdky, cukrárenské výrobky, zmrzlinu a vodu v spotrebiteľskom balení,
3.
uvádza do obehu potraviny vrátane potravín určených na osobitné výživové účely a detskú a dojčenskú výživu okrem výsekového mäsa, zveriny a sladkovodných rýb podliehajúcich ohlasovaniu okresnému úradu,9)
c)
okresnému úradu, ak podnikateľ
1.
vyrába potraviny živočíšneho pôvodu a manipuluje s nimi,
2.
uvádza do obehu potraviny s výnimkou poskytovania spoločného stravovania a uvádzania do obehu potravín určených na osobitné výživové účely a detskú a dojčenskú výživu, lahôdky, cukrárenské výrobky, zmrzlinu a vodu v spotrebiteľskom balení,
d)
Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcii, ak podnikateľ
1.
vyrába kozmetické prostriedky, manipuluje s nimi alebo ich uvádza do obehu,
2.
vyrába potraviny rastlinného pôvodu, nápoje a potraviny s niektorými zložkami živočíšneho pôvodu (potraviny zmiešaného pôvodu) a manipuluje s nimi s výnimkou potravín podliehajúcich ohlasovaniu ministerstvu zdravotníctva a štátnemu okresnému hygienikovi alebo krajskému hygienikovi,
3.
vyrába tabakové výrobky, manipuluje s nimi a uvádza ich do obehu.
(2)
Na účely tejto vyhlášky sa rozumejú
a)
potravinami živočíšneho pôvodu všetky časti tiel zvierat, najmä mäso, vnútornosti, tuk, kosti, žľazy s vnútornou sekréciou, ako aj mlieko, vajcia, včelí med a výrobky z nich určené na výživu ľudí,
b)
potravinami zmiešaného pôvodu potraviny uvedené v prílohe č. 2, ktorých zložkami sú určité živočíšne produkty.
§4 Podmienky uvádzania potravín, tabakových výrobkov a kozmetických prostriedkov do obehu
(1)
Výrobca potravín, tabakových výrobkov a kozmetických prostriedkov pred začatím výroby potravinárskych výrobkov, tabakových výrobkov a kozmetických prostriedkov predkladá orgánu potravinového dozoru príslušnému podľa § 3
a)
vnútorný predpis, ktorý charakterizuje vlastnosti a znaky každého vyrábaného výrobku, obsahujúci najmä
1.
obchodný názov výrobku,
2.
hmotnosť výrobku, jeho objem, počet,
3.
použitý obal a posudok ministerstva zdravotníctva10) o jeho schválení, ak použitie obalu nie je povolené vo všeobecne záväzných právnych predpisoch,
4.
základné senzorické vlastnosti,
5.
základné fyzikálno-chemické vlastnosti, mikrobiologické požiadavky,
6.
zloženie výrobku, použité zložky, použitú prídavnú látku a pri látke neuvedenej vo všeobecne záväzných právnych predpisoch číslo rozhodnutia, ktorým bol vydaný posudok ministerstva zdravotníctva10) o jej schválení, a jej množstvo,
7.
opis jednotlivých fáz technologického postupu s ukazovateľmi, ako je teplota, čas rozhodujúci na dosiahnutie zdravotnej neškodnosti a deklarovanej kvality,
8.
návod na použitie (ak ide o potravinu, ktorej kvalita by sa nesprávnym použitím zhoršila),
9.
dátum najneskoršej spotreby; uviesť, či ide o údaj určený na základe skladovacích skúšok alebo podľa porovnateľného výrobku,
10.
podmienky skladovania,
b)
certifikát, ak má systém kvality certifikovaný podľa noriem radu STN ISO 9000.
(2)
Každú zmenu v predpise ustanovujúcom vlastnosti a znaky výrobku a v predpise o hygienickom režime oznamuje podnikateľ príslušnému orgánu potravinového dozoru ihneď, najneskôr do 15 dní odo dňa, keď nastala zmena.
(3)
Pri dovážaných potravinách, tabakových výrobkoch a kozmetických prostriedkoch, ktoré nie sú uvedené v prílohách č. 3 až 5, s výnimkou výrobkov živočíšneho pôvodu dovozca pred dovozom predkladá orgánu potravinového dozoru podľa § 3 na registráciu vzorky výrobkov na posúdenie správnosti a úplnosti označenia, certifikát alebo iný doklad osvedčujúci zhodu so zákonom o potravinách a s inými právnymi predpismi, ktoré ustanovujú požiadavky na zdravotnú neškodnosť a kvalitu.
(4)
Výrobky z tuzemskej produkcie, ktoré nie sú uvedené v prílohách č. 3 a 5, sa uvádzajú do obehu po predložení ohlásenia podľa § 2 a vnútorného predpisu podľa odseku 1.
(5)
Výrobky, ktoré sú uvedené v prílohe č. 3, možno uvádzať do obehu len po ich schválení ministerstvom zdravotníctva10) po splnení týchto podmienok:
a)
dovozca pred dovozom potravín a kozmetických prostriedkov predkladá žiadosť o schválenie,11) ktorá obsahuje
1.
meno zahraničného výrobcu, dodávateľa (dovozcu), charakteristiku výrobku (balenie, gramáž), jeho zloženie, kvalitatívne parametre deklarované výrobcom, údaje deklarované na obale, atest o zdravotnej neškodnosti z krajiny pôvodu; ak má výrobca z krajiny pôvodu systém kvality certifikovaný podľa noriem radu STN ISO 9000, uvedie túto skutočnosť v žiadosti,
2.
posudok oprávneného laboratórneho pracoviska,
b)
tuzemský výrobca potravín a kozmetických prostriedkov k žiadosti o schválenie11) výrobkov priloží
1.
dokumentáciu charakterizujúcu vlastnosti a znaky daného výrobku vrátane technologického postupu a zloženie výrobku,
2.
posudok oprávneného laboratórneho pracoviska,
3.
certifikát, ak má systém kvality certifikovaný podľa noriem radu STN ISO 9000.
(6)
Výrobky, ktoré sú uvedené v prílohách č. 4 a 5, podliehajú pred uvedením do obehu povinnej certifikácii.12)
(7)
Dovoz potravín živočíšneho pôvodu sa vykonáva na základe veterinárneho povolenia a veterinárneho osvedčenia vydaného v krajine pôvodu.13)
§5 Prechodné ustanovenie
Podnikateľ, ktorému vzniklo oprávnenie podnikať v činnostiach podľa § 2 ods. 1, ohlási túto skutočnosť orgánu potravinového dozoru do štyroch mesiacov od účinnosti tejto vyhlášky.
§6 Účinnosť
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. marca 1997.
Peter Baco v. r.
Príloha č. 1 vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 36/1997 Z. z.
Príloha č. 2 vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 36/1997 Z. z.
PREHĽAD
skupín výrobkov patriacich do kategórie „potraviny s niektorými zložkami živočíšneho pôvodu (zmiešaný pôvod)“
Číslo položky | Položka | Zodpovedá |
colného | KP | |
sadzobníka | ||
1517 | Stužené jedlé tuky (všetky druhy stužených jedlých tukov rastlinného | 15.43 |
pôvodu, ktoré obsahujú aj akékoľvek množstvo živočíšneho tuku) | ||
1902 | Výrobky cestovinárske | 15.85 |
- cestoviny vaječné bežné, zeleninové, s prísadami a vitamínmi | ||
- cestoviny nevaječné s plnkami (mäsovou, syrovou, hydinovou, | ||
rybacou) | ||
- cestoviny vaječné s plnkami (mäsovou, syrovou, hydinovou, rybacou) | ||
2106 | Jedlá hotové konzervované1) | 15.89.14 |
-jedlá hotové konzervované mäsité doplnené rastlinnými zložkami | ||
potravín, ako ryža, zelenina, cestoviny, strukoviny | ||
- nátierky mäsité so zložkami rastlinného pôvodu | ||
- nátierky zeleninové so zložkami živočíšneho pôvodu | ||
2106 | Jedlá hotové mrazené1) | 15.89.14 |
-jedlá hotové mrazené, polievky a polotovary, mäsité doplnené | ||
rastlinnými zložkami, ako ryža, zelenina, strukoviny, cestoviny | ||
2106 90 | Cestovné občerstvenie1) | 15.89.14 |
- zložené výrobky (kolekcie) z hotových konzervovaných mäsitých jedál | ||
so zložkami rastlinného pôvodu alebo doplnených rastlinnými | ||
zložkami potravín a mäsitých a zeleninových nátierok s rôznym | ||
podielom mäsovej alebo zeleninovej zložky | ||
2103, 2104 | Potravinárske koncentráty a iné upravené potraviny | 15.89.11 |
- polotovary na výrobu potravinárskych koncentrátov | 15.87.12 | |
- prípravky polievkové a pokrmové | ||
- prípravky do polievok, prívarkov a prípravky k ostatným pokrmom | ||
- polievky pastovité | ||
- polievky lisované | ||
- polievky dehydrované | ||
- bujóny | ||
- hmoty polievkové zrnité | ||
- prívarky koncentrované | ||
- polievky hotové | ||
- prípravky polievkové ostatné | ||
- zmesi potravinárske pripravené v prášku a jedlá dehydrované | ||
- koncentráty potravinárske a iné upravené potraviny ostatné | ||
- koncentráty potravinárske špeciálne |
Príloha č. 3 vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 36/1997 Z. z.
ZOZNAM
výrobkov, ktoré sa môžu uvádzať do obehu po schválení orgánmi na ochranu zdravia
Číslo položky | Položka | Zodpovedá |
colného | KP | |
sadzobníka | ||
0408, 0410 00 00 | Hmoty vaječné, majonézy a krémy, konzervy vaječné a ďalšie | 15.89.12 |
výrobky z tepelne neopracovaných vajec | ||
2105 00 | Zmrzlina | 15.52.10 |
0406 | ||
Pokrmy studenej kuchyne (lahôdkárske výrobky) | 15.89.14 | |
2106 | Pokrmy hotové mrazené alebo chladené určené pre spoločné | stravovanie 15.89.14 |
0402 29 11 | Potraviny na osobitné výživové účely sú | 15.88.10 |
1602 10 00, 1901 10 00 | a) potraviny na výživu dojčiat a detí | |
2005 10, 2007 10 | b) potraviny a polotovary na špeciálne diétne použitie | |
2104 20 00 | c) potraviny na regulovanie telesnej hmotnosti | |
d) potraviny ako výživové doplnky na báze vitamínov | ||
a minerálnych látok | ||
e) potraviny pre športovcov | ||
f) čaje z liečivých rastlín a iné výrobky z nich | ||
g) iné potraviny na osobitné výživové účely | ||
2201 | Voda vrátane minerálnych vôd prírodných alebo umelých | 15.98.11 |
a sódoviek, bez prísady cukru alebo iných sladidiel, | ||
nearomatizovaných | ||
2207 10 00 | Etylalkohol nedenaturovaný s objemovým alkoholometrickým | 15.92.11 |
titrom 80 % vol. alebo viac | ||
2208 90 91 | Etylalkohol nedenaturovaný s objemovým alkoholometrickým | 15.92.11 |
2208 90 99 | titrom menším ako 80 % vol. | |
2501 00 | Kuchynská a morská soľ na ľudský konzum | 14.40.10 |
Nové potraviny, polotovary a nové zložky1) | Všetky KP | |
Prídavné látky | ||
3303, 3304, 3305, 3306, 3307 | Kozmetické prostriedky | 24.52 |
Príloha č. 4 vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 36/1997 Z. z.
ZOZNAM
výrobkov, ktoré sa môžu uvádzať do obehu na základe certifikátu vydaného Štátnou skúšobňou SKTC–109 pri Slovenskej obchodnej inšpekcii
Číslo položky colného sadzobníka | Položka | Zodpovedá KP |
0207 | Mäso a jedlé droby hydiny čísla 0105, čerstvé, chladené alebo mrazené | 15.12.11 |
15.12.12 | ||
0209 | Bravčová slanina neprerastená chudým mäsom, bravčový a hydinový tuk | 15.11.30 |
nevyškvarený, všetko čerstvé, chladené, mrazené, nasolené alebo | ||
v slanom náleve, sušené alebo údené, | ||
0209 00 19 | z toho len slanina údená | |
0210 | Mäso a jedlé droby nasolené alebo v slanom náleve, sušené, alebo údené, | 15.13.11 |
múčky a prášky jedlé, z mäsa alebo z drobov, z toho len údené vykostené | ||
a nevykostené | ||
0210 11 31 | Stehná a ich časti | |
0210 11 39 | Pliecka a ich časti | |
0210 12 19 | Bôčiky (prerastené) a ich časti | |
0210 19 60 | Predné časti a kusy z nich | |
0210 19 70 | Chrbty s kosťou a kusy z nich | |
0401 | Mlieko a smotana nezahustené ani neobsahujúce pridaný cukor, ani iné | 15.51.11 |
sladidla (okrem surového kravského mlieka) | 15.51.12 | |
0402 | Mlieko a smotana zahustené alebo obsahujúce prídavok cukru, alebo | 15.51.20 |
iných sladidiel okrem | 15.51.51 | |
0402 29 11 | špeciálneho mlieka „pre dojčatá" v hermeticky uzatvorených nádobách | |
s netto obsahom nepresahujúcim 500 g, s obsahom tuku presahujúcim | ||
10% | ||
0403 | Cmar, kyslé mlieko a smotana, jogurt, kefír a ostatné skvasené alebo | 15.51.52 |
acidofilné mlieko a smotana, tiež zahustené alebo s prídavkom cukru, | ||
alebo iných sladidiel, alebo ochutené s prídavkom ovocia, orechov alebo | ||
kakaa | ||
0405 | Maslo a iné tuky pochádzajúce z mlieka; nátierky z mliečnych tukov | 15.51.30 |
0406 | Syry a tvaroh | 15.51.40 |
0409 00 00 | Prírodný med | 01.25.21 |
0710 | Zelenina, tiež varená vo vode alebo v pare, mrazená, z toho len výrobky | 15.33.11 |
zeleninové mrazené | ||
0712 | Zelenina sušená, tiež rozrezaná na kúsky alebo na plátky, rozdrvená | 15.33.13 |
alebo v prášku, avšak inak neupravovaná, okrem čísla 0712 90 11 - | ||
hybridy určené na siatie | ||
0713 | Strukoviny suché, vylúpané, tiež ošúpané alebo drvené, z toho len hrach, | 15.89.14 |
cícer, fazuľa a šošovica balené | ||
0802 | Ostatné škrupinové ovocie, čerstvé alebo sušené, tiež bez škrupiny alebo | 01.13.24 |
vylúpané, z toho len mandle vylúpané, lieskové oriešky vylúpané, | ||
a pistácie | ||
0811 | Ovocie a orechy, tiež varené vo vode alebo v pare, mrazené, tiež | 15.33.21 |
s prídavkom cukru alebo iných sladidiel, z toho len výrobky ovocné | ||
mrazené | ||
0813 | Ovocie sušené, iné ako čísel 0801 až 0806, zmesi sušeného ovocia alebo | 15.33.25 |
škrupinového ovocia tejto kapitoly | ||
0901 | Káva pražená alebo dekofeinovaná, kávové náhradky s akýmkoľvek | 15.86.11 |
obsahom kávy | 15.86.12 | |
0902 | Čaj, tiež aromatizovaný | 15.86.13 |
1006 | Ryža okrem ryže na siatie | 15.61.10 |
15.61.40 | ||
1101 00 | Pšeničná múka alebo múka zo súraže | 15.61.21 |
1103 | Krupica, krupička a aglomerované výrobky z pšenice v tvare valčekov, | 15.61.31 |
guľôčok a v podobných tvaroch | ||
1104 | Obilné zrná inak spracované (napr. ošúpané, drvené vo vločkách, | 15.61.33 |
perlovité, rezané alebo šrotované) s výnimkou ryže čísla 1006; obilné | ||
klíčky celé, drvené, vo vločkách alebo mleté | ||
1105 | Múka, krupica, vločky, granuly a pelety zo zemiakov | 15.31.12 |
1201 | Sójové bôby, tiež drvené, okrem určených na siatie | 01.11.31 |
15.61.23 | ||
15.61.32 | ||
1207 | Ostatné olejnaté semená a olejnaté plody, tiež drvené | 01.11.35 |
1207 40 90 1207 91 90 | — ostatné (sezamové semená) — ostatné (makové semená) | 01.11.33 |
1501 00 | Bravčový tuk (vrátane sadla) a hydinový tuk iný ako čísla 0209 alebo | 15.11.30 |
1503, z toho len bravčová masť | ||
1507 | Sójový olej a jeho frakcie, tiež rafinované, ale chemicky neupravené, | 15.42.11 |
z toho len na ľudskú výživu | 15.41.12 | |
1508 | Arašidový olej a jeho frakcie, tiež rafinované, ale chemicky neupravené, | 15.42.11 |
z toho len na ľudskú výživu | 15.41.12 | |
1509 | Olivový olej a jeho frakcie, tiež rafinované, ale chemicky neupravené, | 15.42.11 |
z toho len na ľudskú výživu | 15.41.12 | |
1512 | Slnečnicový olej, požltový olej alebo bavlníkový olej a ich frakcie, tiež | 15.42.11 |
rafinované, ale chemicky neupravené, z toho len slnečnicový na ľudskú | 15.41.12 | |
výživu | ||
1514 | Repkový alebo horčicový olej a ich frakcie, tiež rafinované, ale chemicky | 15.41.12 |
neupravené, z toho len na ľudskú výživu | 15.42.11 | |
1516 | Tuky a oleje živočíšne alebo rastlinné a ich frakcie čiastočne alebo úplne | 15.42.13 |
hydrogenované, interesterifikované, reesterifikované alebo | ||
elaidinizované, tiež rafinované, ale inak neupravené; len stužené | ||
pokrmové tuky | ||
1517 | Margarín; zmesi alebo prípravky pokrmových živočíšnych alebo | 15.43.10 |
rastlinných tukov, alebo olejov, alebo frakcií rôznych tukov, alebo olejov | ||
tejto kapitoly, iné ako pokrmové tuky a oleje a ich frakcie čísla 1516 | ||
1601 00 | Párky, salámy a podobné výrobky z mäsa, drobov alebo z krvi; | 15.13.12 |
potravinové prípravky na podklade týchto výrobkov (okrem výrobkov, | ||
kde spojku tvorí aspik), z toho len mäsové výrobky (z hovädzieho, | ||
teľacieho, bravčového a baranieho mäsa), mäsové výrobky hydinové | ||
1602 | Iné prípravky a konzervy z mäsa, drobov alebo z krvi okrem detskej | 15.13.12 |
výživy | 15.89.14 | |
1604 | Prípravky a konzervy z rýb; kaviár a jeho náhradky z rybacích ikier | 15.20.14 |
1605 | Kôrovce, mäkkýše a ostatné vodné bezstavovce upravené alebo | 15.20.16 |
v konzervách | ||
1701 | Trstinový alebo repný cukor a chemicky čistá sacharóza v pevnom stave, | 15.83.12 |
z toho len rafinovaný cukor kockový, krupicový, kryštálový, múčkový, | 15.83.13 | |
bez prísad alebo s prísadami | ||
1704 | Cukrovinky bez kakaa (vrátane bielej čokolády) | 15.84.23 |
1805 00 00 | Kakaový prášok bez prísady cukru alebo bez iných sladidiel; len kakaový | 15.84.13 |
prášok konzumný | ||
1806 | Čokoláda a ostatné potravinové prípravky obsahujúce kakao | 15.84.21 |
15.84.22 | ||
15.84.14 | ||
1901 | Potravinové prípravky zo škrobu (prášky pudingové a krémové aj | 15.62.22 |
mliečne; škroby jedlé) | 15.88.10 | |
1902 | Cestoviny, tiež varené alebo plnené (mäsom alebo inými plnkami), alebo | 15.85.11 |
inak upravené ako špagety, makaróny, rezance, široké rezance, halušky, | 15.85.12 | |
ravioly (mäsové alebo zeleninové taštičky), cannellony (druh makarónov), | ||
1904 | Výrobky a pochúťky obilné, tepelne upravené, obilné raňajky | 15.61.33 |
1905 | Pekársky tovar, jemné alebo trvanlivé pečivo, tiež s pridaním kakaa; | 15.82.13 |
hostie, prázdne oblátky používané na farmaceutické účely, oblátky, | 15.82.11 | |
sušené cesto z múky, škrobu v listoch a podobné výrobky, z toho len | 15.82.12 | |
výrobky pekárske trvanlivé, pečivo trvanlivé bežné, pečivo trvanlivé | ||
špeciálne a výrobky cereálne extrudované | ||
2001 | Zelenina, ovocie, orechy a iné jedlé časti rastlín pripravené alebo | 15.33.15 |
konzervované v octe alebo v kyseline octovej, z toho len konzervovaná | ||
zelenina, huby a uhorky | ||
2002 | Paradajky pripravené alebo konzervované inak ako v octe alebo | 15.33.14 |
v kyseline octovej, z toho paradajkový pretlak a kečup | 15.87.12 | |
2003 | Huby a hľuzovky pripravené alebo konzervované inak ako v octe alebo | 15.33.14 |
v kyseline octovej | ||
2004 | Ostatná zelenina pripravená alebo konzervovaná inak ako v octe alebo | 15.33.14 |
v kyseline octovej, mrazená, iná ako výrobky čísla 2006 | ||
2005 | Ostatná zelenina pripravená alebo konzervovaná inak ako v octe alebo | 15.31.12 |
v kyseline octovej, nemrazená, iná ako výrobky čísla 2006, z toho len | 15.33.14 | |
výrobky zeleninové kombinované (zmesi), kyslá kapusta, výrobky | ||
zemiakové vyprážané, sušené a ostatné | ||
2006 00 | Zelenina, ovocie, orechy, ovocné kôry a šupy a iné časti rastlín | 15.84.24 |
konzervované cukrom (máčaním, glazovaním alebo kandizovaním), | ||
z toho len výrobky napustené cukrom a kandizované | ||
2007 | Džemy, ovocné želé, lekváre, ovocné alebo orechové pretlaky a ovocné | 15.33.22 |
alebo orechové pasty pripravené varením, tiež s pridaním cukru alebo | 15.33.25 | |
iných sladidiel, z toho len džemy a rôsoly, marmelády, lekváre a kompóty | ||
2008 | Ovocie, orechy a iné jedlé časti rastlín inak upravené alebo | 15.33.25 |
konzervované, tiež s prísadami cukru alebo iných sladidiel, alebo | 15.33.23 | |
alkoholu, inde neuvedené ani nezahrnuté | ||
2009 | Ovocné šťavy (vrátane hroznového muštu) a zeleninové šťavy | 15.32.10 |
neskvasené, bez prídavku alkoholu, tiež s prísadou cukru alebo iných | ||
sladidiel, z toho len šťavy ovocné, zeleninové, džúsy, ovocie a zelenina | ||
tekuté a zmesi štiav | ||
2101 | Výťažky, esencie a koncentráty z kávy, čaju alebo z maté a prípravky na | 15.86.14 |
základe týchto výrobkov alebo na základe kávy, čaju alebo maté; pražená | 15.86.12 | |
čakanka a iné pražené kávové náhradky a výťažky, esencie | ||
a koncentráty z nich, z toho len výťažky kávové, výťažky čajové, kávoviny | ||
2102 | Kvasinky (aktívne alebo neaktívne); iné neaktívne jednobunkové | 15.89.13 |
mikroorganizmy s výnimkou očkovacej látky čísla 3002; hotové prášky | ||
do pečiva, z toho len droždie, hotové prášky do pečiva | ||
2103 | Prípravky na omáčky a pripravené omáčky; korenisté zmesi a zmesi | 15.87.12 |
prísad na ochutenie; horčičná múčka a pripravená horčica; z toho len | ||
hotové omáčky, miešané korenisté zmesi, horčica | ||
2104 | Prípravky na polievky a na bujóny; pripravené polievky alebo bujóny | 15.89.11 |
2105 | Mrazené krémy, balené zmrzliny aj ovocné, napr. zmrzlinové dezerty, rolády a pod. | 15.89.14 |
2106 | Potravinové prípravky inde neuvedené ani nezahrnuté, z toho len | 15.98.12 |
žuvačky bez cukru, nealkoholické nápoje v prášku a ovocné sirupy, | 15.84.23 | |
ktoré nepatria do čísla 2009, výrobky zo strukovín, bielkovinové | 15.89.14 | |
koncentráty a bielkovinové texturované výrobky, ovocné čaje | 15.86.15 | |
2202 | Voda vrátane minerálnych vôd a sódoviek s prídavkom cukru alebo iných | 15.98.12 |
sladidiel alebo aromatizované a iné nealkoholické nápoje okrem | ||
ovocných alebo zeleninových štiav čísla 2009 | ||
2203 00 | Pivo zo sladu | 15.96.10 |
2204 | Víno z čerstvého hrozna vrátane vína obohateného alkoholom, hroznový | 15.93.11 |
mušt iný ako čísla 2009 | 15.93.12 | |
2205 | Vermút a ostatné vína z čerstvého hrozna ochutené bylinami alebo inými | 15.95.10 |
aromatickými látkami | ||
2206 00 | Ostatné kvasené (fermentované) nápoje (napr. jablčné, hruškové, | 15.94.10 |
medovina); zmesi kvasených nápojov a zmesi kvasených nápojov | ||
s nealkoholickými nápojmi inde neuvedené, z toho len ovocné vína, | ||
medovina | ||
2208 | Etylalkohol nedenaturovaný s objemovým alkoholometrickým titrom | 15.91.10 |
menším ako 80 % vol. destiláty, likéry a ostatné liehové nápoje okrem | ||
čísel 2208 90 91, 2208 90 99 | ||
2209 00 | Ocot a jeho náhradky získané z kyseliny octovej | 15.87.11 |
2402 | Cigary (aj s odrezanými koncami) a cigarky (cigarillos) a cigarety | 16.00.11 |
z tabaku alebo z tabakových náhradiek | ||
2403 | Ostatné tabakové výrobky a tabakové náhradky; „homogenizovaný" | 16.00.11 |
alebo „rekonštituovaný tabak"; tabakové výťažky a esencie | 16.00.12 |
Príloha č. 5 vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 36/1997 Z. z.
ZOZNAM
výrobkov, ktoré sa môžu uvádzať do obehu na základe certifikátu vydaného Štátnou skúšobňou SKTC–102 pri Slovenskej obchodnej inšpekcii
Číslo položky colného sadzobníka | Položka | Zodpovedá KP |
3307 90 00 | Francovky | 24.52.11 |
3303 00 90 | Vody kolínske | 24.52.11 |
3303 00 90 | Vody pleťové | 24.52.11 |
3303 00 90 | Vody pleťové bez liehu | 24.52.11 |
3304 10 00 | Rúže na pery | 24.52.12 |
3304 99 00 | Líčidlá na tvár, riasy, obočie, pomády na pery | 24.52.12 |
3304 10 00 |   |   |
3304 20 00 |   |   |
3304 30 00 | Laky na nechty a odlakovače | 24.52.13 |
3304 91 00 | Púdre pleťové | 24.52.14 |
3304 99 00 | Krémy pleťové | 24.52.15 |
3304 99 00 | Krémy športové a opaľovacie | 24.52.15 |
3307 10 00 | Krémy na holenie a po holení | 24.52.15 |
3304 99 00 | Oleje na pokožku a opaľovanie | 24.52.15 |
3305 90 90 | Oleje, brilantíny a prostriedky regeneračné na vlasy | 24.52.15 |
3304 99 00 | Obklady a masky na tvár | 24.52.15 |
3304 99 00 | Želé a prípravky na ruky | 24.52.15 |
3304 30 00 |   |   |
3304 99 00 | Mlieka kozmetické | 24.52.15 |
3304 99 00 | Vazelíny toaletné | 24.52.15 |
3305 10 00 | Šampóny na vlasy | 24.52.16 |
3305 10 00 | Šampóny na vlasy tónovacie | 24.52.16 |
3305 30 00 | Laky na vlasy | 24.52.16 |
3305 20 00 | Prípravky na trvalú onduláciu | 24.52.16 |
3305 90 10 | Vody vlasové | 24.52.17 |
3305 90 90 | Farby na vlasy | 24.52.17 |
3306 10 00 | Zubné pasty | 24.52.18 |
3306 10 00 | Vody ústne | 24.52.18 |
3304 91 00 | Zásypy, prísady do kúpeľa, prostriedky na ošetrenie nôh | 24.52.19 |
3307 30 00 |   |   |
3304 30 00 |   |   |
3307 10 00 | Vody pred holením a po holení | 24.52.19 |
3307 20 00 | Prostriedky dezodoračné | 24.52.19 |
3307 90 00 | Prostriedky kozmetické depilačné | 24.52.19 |
3401 11 00 | Mydlá toaletné | 24.51.31 |
1)
2)
§ 10 ods. 1 písm. c) zákona č. 87/1987 Zb. o veterinárnej starostlivosti v znení zákona č. 239/1991 Zb.
§ 27 ods. 2 písm. h) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 272/1994 Z. z. o ochrane zdravia ľudí.
§ 27 ods. 2 písm. h) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 272/1994 Z. z. o ochrane zdravia ľudí.
3)
§ 6 ods. 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z.
4)
5)
§ 6 ods. 3 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z.
6)
§ 20 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 272/1994 Z. z. v znení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 222/1996 Z. z.
7)
§ 21 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 272/1994 Z. z. v znení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 222/1996 Z. z.
8)
Výnos Ministerstva zdravotníctva a sociálnych vecí Slovenskej socialistickej republiky – hlavného hygienika Slovenskej socialistickej republiky z 20. júla 1988 o hygienických požiadavkách na zriaďovanie a prevádzku zariadení spoločného stravovania uverejnený vo Vestníku Ministerstva zdravotníctva a sociálnych vecí Slovenskej socialistickej republiky č. 3/1988 (registrovaný v čiastke 27/1988 Zb.).
9)
§ 7 zákona Slovenskej národnej rady č. 11/1992 Zb. o organizácii veterinárnej starostlivosti Slovenskej republiky v znení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 222/1996 Z. z.
10)
§ 19 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 272/1994 Z. z.
11)
§ 27 ods. 2 písm. j) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 272/1994 Z. z.
12)
§ 24a zákona č. 30/1968 Zb. o štátnom skúšobníctve v znení zákona č. 54/1987 Zb.§ 1 vyhlášky Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky č. 246/1995 Z. z. o certifikácii výrobkov.
13)
§ 16 ods. 1 zákona č. 87/1987 Zb.
1)
Výrobky obsahujúce mäso, mäsové výrobky (napr. párky, salámu, klobásu), droby, krv, ryby, kôrovce alebo akúkoľvek kombináciu týchto surovín v menšom množstve ako 20 % hmotnosti. Potravinový dozor nad týmito výrobkami vykonáva Slovenská poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia.
V prípade, že produkcia konzervárenskej prevádzky je zameraná len na výrobu hotových konzervovaných jedál, potravinový dozor vykonávajú orgány veterinárnej správy.
V prípade, že produkcia konzervárenskej prevádzky je zameraná len na výrobu hotových konzervovaných jedál, potravinový dozor vykonávajú orgány veterinárnej správy.
1)
Potraviny, ktoré majú podstatne zmenené zložky alebo sa vyrábajú podstatne upravenými či úplne novými technológiami. Nové zložky sú zložky, ktoré sa doteraz v potravinách nepoužívali alebo pochádzajú z procesov, ktoré sa predtým pri výrobe potravín nepoužívali.